Ki ne szeretné a kellemesen ropogós őszibarack befőttet? A következő cikkünkben a tökéletes elkészítését mutatjuk be, hogy télen is élvezhessünk a gyümölcs friss zamatát.
A nyári gyümölcsök színes választékában mindenkinek megvan a maga nagy kedvence, amiből, ha lehetőség adódik, érdemes pár üveg finomságot eltenni télire. Főleg az olyan mézédes csodákat, mint a barack, vétek lenne kihagyni, nemcsak lekvár, hanem befőtt formájában is tartósíthatjuk. Gondoljatok csak bele, milyen jó lesz a hideg beköszöntével házi barackbefőttel felidézni a nyarat, akár tejberizzsel falatozva.
Ahhoz, hogy ízletes és szép legyen a befőttünk, fontos, hogy egészséges, ép, alaposan megtisztított barackkal dolgozzunk. Pucolás után hideg citromos vízbe kerüljön a gyümölcs, így megőrzi szép színét, nem barnul meg, hónapok múlva is roppanós marad az őszibarack húsa.

ŐSZIBARACKBEFŐTT
Hozzávalók
- 8 kg őszibarack
- 2,5 dl citromlé
- 5 liter víz
- 1 kg cukor
- Előkészítési idő: 2 nap
- Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
Egy nagy edénybe 2,5 liter vizet öntünk, elkeverünk benne 1,5 deciliter citromlevet, majd a megmosott, héjától és magjától megszabadított barackot negyedekre vagy félbevágjuk, beletesszük, így nem barnul meg.
Egy másik lábasba szintén 2,5 liter vizet teszünk, belekeverjük a cukrot, 1 deci citromlevet, felforraljuk.
A barackról leöntjük a citromos vizet, majd 2-3 adagban beletesszük a cukorszirupba, körülbelül 5 perc alatt megfőzzük. Fertőtlenített üvegekbe pakoljuk a gyümölcsöket a forró főzőlével (szirup) együtt, lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük, csak utána állítjuk a kamra polcára.
A receptben írt mennyiség 5 darab 750 ml-es üveg megtöltésére lesz körülbelül elegendő.